Hård kamp om riksbanksmiljarder

Nu spetsas konfliken till i kampen om Riksbankens pengar. Riksdagen har ju bestämt att Riksbanken ska leverera 20 miljarder kronor till statskassan både 2001 och 2002. Det är om årets utbetalning som kampen står.
Om ett par veckor, den 15 februari, kommer maktkampen att nå sin kulmen när riksbankens fullmäktige ska besluta om pengarna. Fullmäktige består av politiker från riksdagspartierna, och i riksdagen har finansutskottet beslutat att pengarna ska betalas även i år. Men politikerna i utskott och politikerna i fullmäktige är inte självklart överens, trots att sammansättningen speglar mandatställningen i riksdagen. Och dessutom så har Riksbankens egen ledning, som inte består av politiker, gjort en stark markering att den inte vill betala ut pengarna i år. Det handlar om 20 miljarder kronor som redan har räknats in i årets statsbudget. Finansutskottets socialdemokratiske ordförande Jan Bergqvist säger till Ekot att han emellertid är övertygad om att riksdagen vinner kampen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista