FN-poliser dödade varandra

Minst tre FN-poliser i Kosovo dödades och elva skadades vid en skottväxling vid FN:s häkte i norra Kosovo på lördagseftermiddagen. För en gång skull var det inte en skottväxling mellan kosovoalbaner och serber utan mellan FN-poliser.

Det tragiska intermezzot inträffade vid FN:s häkte i den delade staden Kosovska Mitrovica i norra Kosovo, platsen för en månad sedan för rasistiska upplopp.

Föregicks av bråk
Den här gången var det emellertid FN-poliser som råkade i luven på varandra vilket också visar hur spänd och nervös stämningen är i Kosovo, aldrig tidigare har så många FN-poliser omkommit i Kosovo sedan provinsen blev ett FN-protektorat 1999.

Två FN-poliser från USA och en från Jordanien dödades och elva andra skadades, för några av dem uppges tillståndet vara kritiskt.

Skottväxlingen föregicks av ett kraftigt gräl mellan polisbefäl om internationell politik, troligtvis gällde det USA:s kamp mot terrorism och USA och västvärlden mot islam.

Ytterligare bakslag för Holkeri
Den serbiska nyhetsbyrån B 92 uppger fyra dödade och 14 skadade men av de stora internationella nyhetsbyråerna är tre dödsoffer bekräftade varav en kvinnlig amerikansk FN-polis.

För FN:s högste chef i Kosovo Harri Holkeri kommer den tragiska händelsen i Kosovska Mitrovica som ytterligare ett bakslag och kommer rätt eller orätt att igen ifrågasätta den förre finländske premiärministerns auktoritet.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista