Stort motstånd mot exploatering av spansk flod

2001 beslutade den spanska regeringen att genomföra den stora vattenplanen för överledning av vatten från floden Ebro till södra delen av landet och byggande av 100 nya dammar. Men motståndet mot planen i Ebros floddal växte snabbt och har utvecklats till en folkrörelse under de senaste tre åren.

Man har bildat en organisation, som kallas ”Plattform för försvar av floden Ebro”. En av de aktiva är Maria Jesús Garcia som anser att Ebro är områdets främsta resurs.

Stora demonstrationer har hållits i Barcelona och Amposta. Plattformen har grupper av aktiva i femton byar, som håller möte varje vecka. Manel Tomás har arbetat mot exploateringen av Ebro i 18 år, men ser plattformen som den viktigaste sociala rörelsen sedan man opponerade sig mot Nato-inträdet på 80-talet.

En knut är symbolen för den rörelse som motarbetar exploateringen av Ebro. En knut på ledningen. I byn Jaume hänger knutar av blå plaströr längs hela bygatan. Överallt ser man också banderoller i fönstren och dekaler på bilarna. Frågan har engagerat många människor här i Ebros floddal.

Brian Cutts menar att befolkningen som lever av fiske, jordbruk och småskalig turism har sett sitt levnadssätt hotat. Invånarna i Katalonien har också upplevt det som om myndigheterna placerar allt dåligt i Katalonien: kemifabriker, kärnkraftverk och sopor från norr, säger Brian Cutts.

– Den nya socialistregeringens vallöfte är att stoppa den stora överledningen från Ebro. Vi hoppas, men vi fruktar att man bara reviderar planen, säger Brian Cutts.

– Kampen är inte slut förrän vattenplanen har stoppats helt, säger Carme Forés, en av de aktiva i plattformen för försvar av floden Ebro.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista