Gasparovic vann överraskande slovakiska valet

I Slovakien blev det ett överraskande resultat av gårdagens andra omgång av presidentvalet. Den kontroversielle nationalisten Vladimir Meciar förlorade överraskande nog.

Regeringens kandidat favoriten Kukan försvann till allas förvåning redan i första valomgången. På lördagen stod striden mellan två politiker huggna ur samma träslag men efter år av samarbete bittra fiender de senaste åren: Vladimir Meciar och Ivan Gasparovic.

Röstade med fingrarna för näsan
För väljarna var det ett val mellan det onda och mindre onda, ett val där väljarna la sin röstsedel med fingrarna för näsan.

Eftersom Meciar har en trogen väljarkår så skulle han vinna, sa prognosmakarna. Gasparovic som så sent som för två år sedan bildade ett eget parti är chanslös.

Får ta landet in i EU
Men Gasparovic vann med 60 procent av rösterna, uppenbarligen gav Meciars alla fiender sin röst till motståndaren och det räckte alltså.

Den förre talmannen i parlamentet Ivan Gasparovic är alltså Slovakiens nye statschef och får om två veckor föra Slovakien in i EU.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista