1 av 2
Tiotusentals deltog i Abdel Azis Rantisi begravningståg.
2 av 2
Abdel Aziz Rantisi Foto: Kevin Frayer/PRB

Hamas hotar med vulkan av hämnd

Uppdaterad 16:45
I Gaza ägde begravningsceremonin för den av israelerna dödade Hamasledaren Abdel Azis Rantisi rum. Hans kista följdes av hundratusen palestinier. Israel framförde på söndagen ett mordhot mot ännu en Hamasledare, Khalid al-Meshaal. USA sa sig inte veta något om attentatet i förväg.

– Rantisis kropp fördes genom Gazas huvudgata till en stor moské. Det är en av de största demonstrationerna någonsin med över hundratusen deltagare, säger FN-medarbetaren Johan Eriksson på plats i Gaza.

Nu bävar många för vad som ska hända.

– Det folk fruktar nu är att natten blir våldsam, det är vanligt efter begravningar som den här, säger Johan Eriksson.

Inte bara Hamasanhängare
Det är inte bara medlemmar av Hamas som följer Abdel Azis Rantisi och de två andra som dödades i lördagens israeliska helikopterattack. Kistorna som bärs genom gatorna i Gaza City omges av palestinier från alla samhällskikt inklusive de olika militanta organisationerna som bär på flaggor i islams gröna färg.

Många ropar Allah akhbar, Gud är stor och de ropar på hämnd och många skjuter med sina vapen i luften.

Hotar med vulkan av hämnd
Hamas hotar med vad man kallar en vulkan av hämnd som kommer att bli hundrafalt värre än dödandet av Rantisi och hans företrädare schejk Ahmed Yassin som också dödades av israelerna, för knappt en månad sedan.

Då lovade israelerna att fortsätta att ta livet av så många Hamasledare som möjligt och på lördagskvällen var det alltså Yassins efterträdare Rantisis tur. Han dödades i en israelisk helikopterattack i sin bil i närheten av sitt hem.

Israel säger sig kämpa mot terrorism
Israelerna har anklagat Rantisi för att ligga bakom många israelers död i olika palestinska attacker och man ser dödandet av Hamasledarna som ett bidrag till den internationella kampen mot terrorismen.

Men den här israeliska ståndpunkten har svagt stöd i andra länder. Det är egentligen bara USA som har förståelse för den här typen av likvidering av Hamasledare.

Därför har en del protester från de som deltar i begravningsceremonin på söndagen också riktats mot USA och man hotar att inte bara angripa israeliska utan också amerikanska mål i kommande hämndaktioner.

Ingen kritik från USA
Reaktionen från USA efter mordet innebär ingen direkt kritik mot Israel.

USA hade ingen förhandsinformation om Israels mord på Hamasledaren Abdel Azis Rantisi hävdade på söndagen president George Bushs säkerhetspolitiske rådgivare Condoleezza Rice.

Rice sa också att Israel har rätt att försvara sig i kriget mot terroristerna.

Göran Persson kallar det vidrigt
Statsministern var på söndagen starkt kritisk till Israels agerande.

– Jag känner stor förtvivlan för jag inser att för den fredsprocess som vi behöver i Mellanöstern finns det inga möjligheter alls. Fredsprocessen är om inte död så näst intill död och det tycks inte finnas en genuin vilja att återuppta den, säger Göran Persson.

Statsministern menar att inget gott kan komma ur mordet.

– De här avrättningarna som israelerna ägnar sig åt innebär att en mördad ledare resulterar i terroraktioner som driver våldsspiralen vidare med ytterligare mord av detta slag, säger statsministern.

Göran Persson anser att mordet på Rantisi är olagligt.

– Jag kan förstå att de angriper Hamas men vi kan aldrig acceptera dessa avrättningar, en utomrättslig aktion, olagligt och vidrigt, säger han.

FN och EU fördömer
Från annat håll kommer däremot hård kritik. FN:s generalsekreterare Kofi Annan fördömer det israeliska lönnmordet. I ett uttalande uppmanar Annan Israel att omedelbart upphöra med sina illegala avrättningar som han menar strider mot internationell lag.

Även den brittiska regeringen fördömer likvideringen av Hamas-ledaren. Utrikesminister Jack Straw säger i ett uttalande att den här typen av riktat dödande är olagligt och dessutom kontraproduktivt.

EU fördömer det israeliska attentatet på Rantisi.

Var barnläkare i grunden
56-årige Abdel Azis Rantisi var en av den militanta palestinska organisationen Hamas grundare.

Han var barnläkare och utnämndes till Hamasledare i Gaza när schejk Ahmed Yassin mördades för fyra veckor sedan.

SR:s tidigare Asienkorrespondent Lars Gunnar Erlandson träffade Rantisi flera gånger i Gaza.

Vid ett tillfälle för ett par-tre år sedan hade Abdel Aziz Rantisi just sluppit ut efter några månader i palestinskt fängelse i Gaza och Rantisi fick frågan om utsikter för bestående fred med Israel.

– Om israelerna ger upp de palestinska landområdena kan det bli fred, men om inte finns ingen annan lösning än krig, sa Rantisi. Kriget inleddes när den israeliska staten bildades och etablerades på islamiskt land, sa Rantisi då.

Lars Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista