Ofrivillig sympatisör på Junilistan

Uppdaterad 18:45
En känd vänsterpartist har presenterats som sympatisör till det nya EU-skeptiska partiet Junilistan, på Junilistans egen webbplats. I snart en vecka har EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedts namn funnits bland de drygt 300 personer som själva har anmält sig som sympatisörer.

Men Jonas Sjöstedt hade ingen aning om i vilket sammanhang hans namn har funnits med.

– Det är jag ganska förvånad över eftersom jag sympatiserar mycket mer med vänsterpartiet än med Junilistan och jag har aldrig anmält mig som sympatisör. Det måste vara någon som har skojat med mig och jag förutsätter att de omedelbart tar bort mig, säger han.

Sjöstedt själv har inte anmält sig som sympatisör till de politiska rivalerna Junilistan. Någon annan person har troligen skrivit in hans namn och ingen har kontrollerat det innan det hamnat på webbplatsen.

– Jag såg det där för några dagar sedan och har bara missat att plocka bort det, säger Jesper Katz som är ansvarig för Junilistans webbplats.

Efter Ekots publicitet är Sjöstedts namn nu borttaget. I söndagseftermiddagens ekoinslag omnämndes vänsterpartiets riksdagsman Owe Hellberg som också skulle ha hamnat på Junilistans hemsida som sympatisör. Men den Owe Hellberg som finns på Junilistans hemsida är inte identisk med riksdagsmannen utan är en sympatisör till listan.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".