Många flyktingbarn vårdas på barnpsyk

Ett stort antal flyktingbarn i Sverige mår så dåligt av den långa väntan på om familjen ska få asyl att de stänger av all kontakt med yttervärlden. En ny kartläggning visar att omkring 130 flyktingbarn runt om i landet vårdats för allvarliga psykiska störningar.

Det verkar som om barnen ger upp, säger psykologen Andreas Thunström på barn- och ungdomspsykiatrins flyktingenhet i Stockholm.

– Föräldrarna kan inte förmedla så mycket hopp till sina barn, de kan inte måla upp ett framtidsperspektiv och säga att nu ska saker och ting ordna upp sig och nu ska vi leva här, för föräldrarna vet att de kanske inte får stanna. Jag har börjat kalla det ”barn med uppgivenhetssyndrom”, de har gett upp intresset för att leva, säger han.

Stänger av kontakten
Andreas Thunströms kartläggning visar att minst 130 flyktingbarn varit inlagda på barnpsykiatriska kliniker under 2003. Thunström menar att det handlar om ungefär lika många idag.

De flesta vårdades 2 till 8 veckor men de finns de som var inlagda upp till 10 månader. Gemensamt för barnen är att de stänger av kontakten med omvärlden i varierande grad.

Många har självmordstankar, slutar prata och äta och flera barn har tvångsmatats. 11-åriga Elita, från Tjetjenien är ett av de barnen. Förra året låg hon i ett komaliknande tillstånd i nio månader, totalt innesluten i sig själv.

Så här berättade hennes 9-åriga syster Madina då om Elita:

– Hon sa att hon kommer ihåg när det kom en jättestor bomb mot vårt hus, sa hon. Det var många barn som var skadade och döda.

Vad vet du om varför ni har flyttat så mycket?

– Många olika länder vill inte ta emot oss och jag väntar tills vi får stanna någonstans och bo någonstans, säger hon och snyftar högt.

Barn sluter sig bara i Sverige
Att flyktingbarn ger upp på det här sättet, och sluter sig i sig själva, finns det inte uppgifter om från något annat västerländskt land, säger Andreas Thunström, som nu kräver resurser till forskning.

– Det skulle lära oss mycket om barns förmåga till återhämtning och kanske också i värsta fall att barn tar skada av såväl traumatisering som att leva i det här Ingemanslandet som den här väntan på uppehållstillstånd innebär, säger han.

Marie-Louise Kristola, Tendens

Mer om det här kan du höra i P1-morgon måndag och även i Tendens på tisdag klockan 11.03.