Kokain vanligare bland Malmöungdomar

Allt fler ungdomar använder kokain och många 17-18-åringar försörjer sig på att sälja stora mängder narkotika. Det visar Malmöpolisens särskilda ungdomssatsning, som startats för att hindra nyrekryteringen och minska efterfrågan på narkotika.

– Det har dykt upp rätt mycket kokain och det sker en rätt stor hantering av kokain bland ungdomar, säger kriminalinspektör Ulf Lindström, som är chef för polisens narkotikakommission.

Malmöpolisen har bytt strategi. Nu inriktas narkotika-bekämpningen helt på ungdomar i åldrarna 15 till 25 år. Femtio poliser jagar unga missbrukare och de som säljer narkotika till ungdomar.

Ser effekter
Efter två månader börjar man nu se effekter av satsningen.

– Det är uppenbart så att en del ungdomar som har gripits av polisen blir riktigt rädda och vill sluta med sin hantering omedelbart, säger Ulf Lindström.

Enligt polisen är det mycket stor tillgång på narkotika i Malmö. Det är lätt att få tag på narkotika, säger några ungdomar Ekot talar med.

- - Ja, om man känner några kompisar, som håller på är det lätt, säger en ungdom i Malmö.

– Det har blivit så vanligt, säger en annan.

Enligt kriminalinspektör Ulf Lindström finns det många unga missbrukare i Malmö och även narkotikalangare i 17-18-årsåldern.

– Det finns en del ungdomar som far omkring här i staden i flotta fina bilar och visar upp att det går bra med deras hantering, säger Ulf Lindström.

Malmö central för heroin
Det är i Skåne, som flest narkotikabeslag görs i landet. Malmö har blivit Sveriges lagercentral för heroin.

– De människor som har kontakter på Balkan kan förse Sverige med heroin. de är bosatta här och förser det övriga Sverige med heroin. De åker hit från stora delar av landet för att handla. Det har också visat sig att en hel del heroin som man tar i beslag i Norge härstammar från Malmö.

De ungdomar Ekot talat med menar att polisen gör helt rätt, som satsar på att stoppa ungas missbruk och försäljningen av narkotika till ungdomar.

– Det är bra att de gör någonting för att bekämpa det. Jag vet inte vilken metod som är rätt metod, men det är ett steg i rätt riktning, säger en Malmöungdom.

– Missbruket sjunker i åldrarna och det är bra att man tar tag i det från polisens sida, säger en annan Malmöungdom.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se