Regeringen satsar på ny riskkapitalfond

Regeringen vill att det skall bli lättare för entreprenörer och uppfinnare att få nytt kapital. Enligt vad Ekot erfar arbetar regeringen nu med ett förslag som går ut på att skapa en ny riskkapitalfond.

Näringsminister Leif Pagrotsky har lovat att varje år framöver satsa minst 250 miljoner statliga kronor på entreprenörer, uppfinnare och forskare, för att hjälpa dem att starta företag.

I dag har entreprenörer med oprövade idéer och tekniska uppfinningar svårt att hitta investerare. Näringsminister Leif Pagrotsky, tycker att de privata riskkapitalbolagen ofta inte är tillräckligt risksugna och alltför kortsiktiga. Och han får medhåll av Tomas Palmblad, vd för nystartade IT-företaget Chartwrite i Lessebo i Småland, som gärna ser mer långsiktligt, statligt riskkapital och engagemang.

För att råda bot på problemet, vill nu regeringens utredare att en ny riskkapitalfond bildas med pengar från bland andra statliga Industrifonden. Den nya fonden skall göra investeringar på affärsmässiga grunder, men bara i riktigt tidiga skeden när andra investerare inte vågar satsa.

Enligt Ekots källor kommer också utredaren att föreslå att de sju regionala teknikbrostiftelserna, får fortsätta sin verksamhet och får nya pengar. Stifelserna arbetar idag med att knyta band mellan högskolorna och näringslivet och med att ekonomiskt stötta forskare som vill göra produkter av sina forskningsrön.

Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista