Allt fler lånar för aktieköp

Uppgången på börsen gör att allt fler svenskar belånar sina aktier. Hos internetmäklaren Nordnet är kundernas lån tre gånger så stora i dag som för ett år sedan. Enligt Nordnets VD Klas Danielsson beror det på att intresset för aktier generellt ökar.

I dag har Nordnets kunder lånat ungefär 900 miljoner kronor med sina aktier som säkerhet, och det ska jämföras med runt 300 miljoner för ett år sedan. Och flera andra mäklarfirmor bekräftar att kunderna blir allt mer intresserade av att belåna sina aktier. För de lånade pengarna köper kunderna ännu fler aktier, för att öka chansen till avkastning.

Framför allt ökar belåningen hos mäklarfirmor med mycket privatpersoner som kunder. Och orsaken är uppgången på börsen, i viss mån i kombination med det rekordlåga ränteläget.

Men många mäklare påpekar att det fortfarande är långt kvar till de lånenivåer som rådde före den stora börsnedgången. Och trots att är riskfyllt att köpa aktier med lånade pengar, har kunderna inte för stora lån, tycker Klas Danielsson.

Eva Odefalk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista