John Kerry intervjuas i amerikansk tv.

Kerry till hårt angrepp mot Bush

Det demokratiska partiets kandidat i det amerikanska presidentvalet senator John Kerry riktade ett kraftigt angrepp mot USA:s utrikespolitik och president George W Bush när han på söndagen under en timme intervjuades i tv-programmet Meet the Press.

– Irak hade ingenting med al-Qaida att göra. Amerika måste fokusera på sanningen igen, sa det demokratiska partiets presidentkandidat John Kerry.

Kriget inom Bushadministrationen är det värsta man sett i modern tid, sa Kerry och hänvisade till journalisten Bob Woodwards bok ”Attackplanen” som kommer ut på måndagen och som beskriver den bittra kampen mellan bland andra vicepresident Dick Cheney och utrikesminister Colin Powell.

Lovade radikala förändringar
Kerry lovade radikala förändringar av den amerikanska utrikespolitiken om han blir USA:s näste president.

– Jag kommer omedelbart sträcka ut en hand till andra länder. Jag kommer att återvända till FN och jag kommer bokstavligen att återvända till det internationella samfundet, sa Kerry och räknade upp en lång rad frågor från förhållandet till Nordkorea och Ryssland till kampen mot global uppvärmning och aids som kommer att förändras.

– Det är först när vi får bort det förgiftade förhållandet mellan USA och världen och visar ödmjukhet som vi exempelvis kan få ordning på Irak, menade senator John Kerry.

Utmålad som flummig
Under de senaste veckorna har han, av president Bushs återvalskampanj, utmålats som flum-Kerry, skattehöjar-Kerry, flip-flop Kerry, mannen som ständigt byter åsikter och snobb-Kerry, miljonären som talar om de fattiga men själv har exklusiva skjortor, lyxyacht och fyra multimiljondollar-bostäder.

Valet är främst en förtroendeomröstning för den sittande presidenten och George Bush har det besvärligt med nu över 700 döda soldater och kaos i Irak och ett mer än lovligt vimsigt tv-framträdande.

– Jag är stormförtjust över var jag befinner mig just nu. Det republikanska partiet har spenderat 400 miljoner kronor de senaste sju veckorna på att svartmåla mig och nu ser jag fram emot att visa det amerikanska folket vem jag verkligen är, sa den solbrände demokratiske presidentkandidaten, John Kerry.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista