Afghanska flickskolor utsätts för attentat

Stora delar av Afghanistan kontrolleras fortfarande av olika krigsherrar. Bristen på säkerhet beskrivs som det kanske största hindret för landets utveckling. En ny oroande trend är att attackerna mot skolor för flickor verkar öka.

– De senaste två månaderna har det varit fyra attacker på flickskolor i delar där vi tidigare inte haft attacker på flickskolor, säger Natasha Brieger vid Svenska Afghanistan-kommittén i Kabul.

Hon berättar att beväpnade män, ibland med ansiktena täckta av svarta masker, anlänt till flickskolorna, hotat personalen och stuckit byggnaderna i brand.

– På ett ställe brände de ner hela skolan på ett annat ställe bombades tre av sex klassrum. I de två andra fallen så brändes skolböcker och det har också förekommit hot av olika slag, säger Natasha Brieger.

I en del fall misstänks religiösa extremister ligga bakom men det kan också handla om regionala krigsherrar som vill demonstrera att regeringen här i Kabul inte har kontroll.

Beväpnade vakter i skolorna
Svenska Afghanistan-kommittén ansvarar för ungefär en kvarts miljon afghanska skolbarn, ungefär en tredjedel av dem är flickor. Natasha Brieger säger att de förstörda skolorna kommer att byggas upp igen. I vissa samhällen har byborna anställt beväpnade vakter för att skydda flickskolorna.

– Det är inte så att alla är emot flickors utbildning, säger Natasha Brieger.

Den USA-stödde president Hamid Karzai har haft svårt att etablera någon auktoritet utanför Kabuls stadsgräns. Där är det i stället en brokig skara krigsherrar som styr.

Tecken på andra problem
De här krigsherrarna, med sina privata arméer och i vissa fall miljoninkomster från opiumhandel, verkar alltmer villiga att utmana Kabul-regeringens auktoritet. Natasha Brieger säger att de nerbrända flickskolorna är ett tecken på bristen på säkerhet.

– Det tyder på många andra problem det är inte bara ett problem som handlar om flickors utbildning även om de är de som råkar drabbas av det, säger hon.

Afghanska utbildningsministeriet säger att flickskolor det senaste året angripits totalt ett 40-tal gånger. Myndigheterna här har bara 10 000 armésoldater till sitt förfogande i ett land med 29 miljoner invånare.

De är i praktiken maktlösa inför de våldsamma extremister som ser utbildade flickor som ett hot.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".