Självmord utväg ur misshandel i Afghanistan

I Afghanistan är kvinnomisshandel vanligt, säger grupper som arbetar för kvinnors rättigheter. En del kvinnor ser självmord som enda utvägen. I Herat har ett 50-tal kvinnor försökt bränna sig till döds det senaste året.

Nu börjar det finnas hjälp för misshandlade kvinnor. Hamida är en av dem som fått hjälp.

– Jag hoppas att mina barn ska kunna få utbildning så att de inte råkar ut för samma saker som jag, säger Hamida, som sitter och vrider på händerna på ett härbärge för misshandlade kvinnor i Kabul.

Hennes man sålde henne till prostitution, men till slut lyckades hon fly med sina sex barn.

Här på härbärget, som också tar hand om föräldralösa barn, har Hamida fått en fristad och hennes historia verkar få ett lyckligt slut. Hon har fått jobb som lärare och ser optimistiskt på framtiden.

Bränner sig till döds
Andra afghanska kvinnor är inte lika lyckligt lottade. En oroande trend är misshandlade kvinnor, som begår självmord genom att sätta eld på sig själva.

En afghansk människorättsgrupp säger att man dokumenterat 110 sådana fall senaste året.

I staden Herat, som styrs av en hårdför islamistisk krigsherre, rapporteras över 50 fall där kvinnor tänt eld på sig själva, ofta med hjälp av bensin eller fotogen.

I en del fall försöker unga flickor ta livet av sig efter att de gifts bort till män, som ibland är i 70-årsåldern.

Utbilda bort misshandel
Nada Rashidi, föreståndare här på härbärget, säger att misshandel och övergrepp mot kvinnor var vanligt också under talibanernas styre, men då hade kvinnorna ingen att vänta sig. Nu, säger hon, finns det grupper som hjälper kvinnor.

Det som behövs nu, säger Nada Rashidi, är att afghanerna måste få bättre utbildning De måste lära sig att det inte är ok att misshandla sina kvinnor.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".