Bortrövad flicka vittnade mot Dutroux

Denna veckan går rättegången i Belgien, mot den misstänkte mördaren och pedofilen Marc Dutroux, in i ett avgörande skede. Två av de sex flickor som Dutroux rövade bort och höll instängda i sin källare ger på måndagen och tisdagen sina vittnesmål. Det hela Belgien väntar på att få veta är om Dutroux agerade på uppdrag av en pedofilring.

Klockan nio på måndagen steg Sabine Dardenne in i rättegångssalen i Arlon i östra Belgien, för att för första gången konfronteras öga mot öga med mannen som rövade bort henne på försommaren 1996.

Hon var 12 år gammal då och hon spärrades in ensam i en hemlig cell i Marc Dutrouxs källare. Där satt hon i 80 dagar innan räddningen kom.

Vädjade i brev
I fyra förtvivlade brev som hon skrev hem till föräldrarna i tron att Dutroux postade dem, berättade hon om vad som hänt henne och vädjade om hjälp. I ett av breven skrev hon att hon inte trodde att hon skulle få träffa mamma och pappa igen.

Dutroux hade sagt till henne att föräldrarna inte ville betala lösensumman han påstod att han begärt.

Fler vittnesmål
På tisdag vittnar Letitia Delhez, som också rövades bort av Marc Dutroux och en av hans medhjälpare. Hon anlände till cellen fyra dagar innan polisen hittade dem.

Sabines och Letitiaz berättelser är mer eller mindre kända. Dutroux våldtog dem, men de uppger att han var den ende som kom till cellen.

Oklart om fler var inblandade
Men Marc Dutroux hävdar själv att han arbetat på uppdrag av en pedofilring, där personer på höga positioner i det belgiska samhället fanns med. Det är denna frågan som fortfarande plågar Belgien.

Det har gått åtta år sedan Dutroux avslöjades. Rättegången mot honom och hans tre medhjälpare har nu pågått i sju veckor men det har fortfarande inte klarlagts vad som hände de fyra flickor vars kvarlevor hittades nedgrävda på Dutrouxs ägor.

De två 8-åriga flickorna Julie och Melissa svalt ihjäl, lämnade åt sitt öde i den hemliga cellen. Tonåringarna An och Eefje begravdes drogade och levande. Men ingen vet om de hade utnyttjats av andra pedofiler innan de till slut dog och man börjar nu misströsta om att rättegången i Arlon ska leda till klarhet i detta utdragna nationella trauma.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista