Utbygganden av 3G-nätet pågår.

Fritt fram för 3G-master i regeringsförslag

Det kan bli fritt fram för teleoperatörerna att sätta upp 3G-master, även om markägarna säger nej. Regeringen förbereder ett förslag med det innehållet. Om en markägare motsätter sig en utbyggnad kan inte nätet bli heltäckande, enligt justitiedepartementet. (Ekot)

– Om det här förslaget genomförs, så kommer det att vara möjligt att få ledningsrätt, det vill säga man kan få tillgång till mark även om markägaren motsätter sig det, säger Sten Andersson, enhetschef på justitiedepartementet.

Vad är poängen med att markägaren inte ska kunna säga nej?

– Vill man skapa ett heltäckande system, ett heltäckande elektroniskt kommunikationsnät, så är det oftast så att masten måste ligga på ett bestämt ställe.

– Om då en fastighetsägare motsätter sig detta och inte vill upplåta just sin mark till det här, då kan man inte uppnå det heltäckande nät som är önskvärt, säger Sten Andersson.

Oklarheter
Frågan nu handlar om om en operatör ska få så kallad ledningsrätt, det vill säga få mark upplåten när det gäller utbyggnaden av 3G-master.

Enligt Sten Andersson på justitiedepartementet råder det oklarheter i dag om den här frågan, men han säger att det finns en praxis att markägaren i regel inte kunnat stoppa operatörernas utbyggnad när frågan väl avgjorts i domstol.

Nya bestämmelser i augusti
Men även om en markägare inte kan stoppa en utbyggnad, så kan fortfarande en kommun göra det, när frågan om bygglov behandlas.

Den 16 juni kommer frågan upp i riksdagen. Regeringen vill att de nya bestämmelserna ska träda i kraft den första augusti i år.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".