Ökat tryck på svensk EU-omröstning

I Storbritannien väntas regeringen besluta om en folkomröstning om EU:s nya grundlag. Blir det en folkomröstning i Storbritannien är det ett glädjebud för de svenska EU-motståndare och EU-skeptiker som vill ha en svensk folkomröstning.

En av dem som ser planerna på en brittisk folkomröstning som en stor framgång är den socialdemokratiske riksdagsmannen Sören Wibe:

– Jag tycker att det är mycket glädjande. Det visar att om man bara kan åstadkomma tillräckligt starkt politiskt tryck i den här frågan så kan man genomdriva ett krav på folkomröstning.

– Den brittiska opinionen i EU-frågor är ju huvudtaget väldigt lika den i Skandinavien, det vill säga det finns en stor portion skeptiker.

Tror du att Sverige låter sig påverkas av den brittiska regeringens planer på folkomröstning?

– Ja, men kanske inte direkt. Men låt oss säga att andra länder, exempelvis Frankrike, tar direkt intryck. Frankrike ligger ju på gränsen till att genomföra en folkomröstning. Låt oss säga att Frankrike också beslutar sig för en folkomröstning och vi här i Sverige skulle lyckas skapa ett ordentligt opinionstryck i den här frågan då tror jag att man tvingas ge efter, säger Sören Wibe.

Men orsaken till att den brittiske premiärministern Tony Blair vill ha en folkomröstning är ju att de konservativa i Storbritanninen säger att de skulle riva upp ett förhandlingsresultat annars och några sådana hot finns ju inte i Sverige.

– Nej, det gör det inte men enbart det faktum att man med Storbritannien nu är uppe i åtta EU-länder som har sagt att man ska ha en folkomröstning gör att det skapas ett politiskt tryck också i Sverige.

Men inte samma tryck?

– Nej, det är ju naturligtvis inte av samma skäl, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Sören Wibe.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista