Danmark försvarar deltagande i Irakkriget

Den danska regeringen har släppt de hemligstämplade Irak-rapporter som har vållat stor politisk uppståndelse den senaste tiden. Rapporterna visar att Danmark gick med i kriget mot Irak på goda grunder, hävdar regeringen.

Var kriget mot Irak verkligen motiverat, fanns det anledning att tro att Irak hade tillgång till massförstörelsevapen?

Efter USA och Storbritannien kom också turen till Danmark att reda ut på vilka grunder landet egentligen gick med i kriget mot Irak.

Den danska tidningen Berlingske Tidende har, med hjälp av läckor från underrättelsetjänsten, hävdat att det inte fanns något stöd för påståendena om irakiska massförstörelsevapen. Oron för dem var ju, liksom för Bush och Blair, även den danska statsministern Anders Fogh Rasmussens huvudmotiv till att gå med i kriget, och han hänvisade till uppgifter från det danska Försvarets underrättelsetjänst.

Innehållet ifrågasatt
Nu när det har ifrågasatts vilket innehåll rapporterna egentligen hade, har alltså den danska regeringen tagit till den ovanliga åtgärden att göra underrättelserapporterna offentliga.

Rapporterna publicerades på måndagsförmiddagen, inte i sin helhet utan med många strykningar ”med hänsyn till källskydd och förhållandet till främmande makt” enligt försvarsdepartementet. Men de visar, enligt departementets sammanfattning, att det klart framgår att man ansåg att Irak förfogade över massförstörelsevapen. Försvarsdepartementet gör tillägget att ”varje bedömning är förbunden med osäkerhet”.

Spridande av hemlig uppgift
Underrättelsemajoren vid det danska försvaret, som läckte uppgifter till Berlingske Tidende, har avskedats. Han och de båda journalisterna som skrev om dem är nu brottsmisstänkta för spridande av hemlig uppgift.

Debatten har också lett till att den danska underrättelsetjänsten ifrågasätts. Rapporterna anses undermåliga och flera politiker kräver en grundlig översyn av organisationen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista