Undersökning av Mijailovic granskas

Svea hovrätt beslutade på måndagen att Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska den rättspsykiatriska undersökningen av Mijailo Mijailovic, som visade att han inte är allvarligt psykiskt störd och inte behöver rättspsykiatrisk vård. Enligt hovrättsråd Karl Bergkvist så var visserligen slutsatsen entydig, men innehållet i undersökningen gör att det finns skäl att göra ytterligare en granskning.

– Vi tyckte att utredningen gav anledning till det här beslutet, säger Karl Bergkvist.

Vad det är i utredningen som motiverar en ny granskning kan inte Karl Bergkvist gå in på, eftersom den är sekretessbelagd. Men han säger att beskrivningen av Mijailovics tillstånd och hans liv gör att det är rimligt att begära in ett yttrande från rättsliga rådet.

Går till botten
Mijailovics advokat Peter Althin har flera gånger sagt att han tycker att det finns tveksamheter i undersökningen och därför är beslutet viktigt, säger han.

– Det är viktigt av den anledningen att man nu går till botten med även den här delen av målet och ger de bästa experterna i landet en möjlighet att uttala sig.

Kan påverka påföljd
Nu ska först en psykiater i Socialstyrelsens rättsliga råd gå igenom den rättspsykiatriska undersökningen. Sedan beslutar rådet om det räcker med att göra ett yttrande utifrån de handlingar som finns eller om ett vetenskapligt råd ska kopplas in och som får göra en ny undersökning av Mijailovic.

Yttrandet kan därmed vara klart i mitten av maj, men det kan också dröja ett par månader. Om rättsliga rådet skulle komma till en annan slutsats än i den undersökning som gjorts, kan det påverka vilken påföljd Mijailovic får för mordet på Anna Lindh.

Inget klander
Hovrättsförhandlingarna kommer att inledas när yttrandet från rättsliga rådet har kommit.

Tingsrätten har tidigare sagt nej till att begära ett yttrande från rättsliga rådet. Men hovrättens beslut innebär inte ett underkännande av det beslutet, säger hovrättsråd Karl Bergkvist.

– Vår bedömning är en självständig bedömning, det innefattar ingen överprövning eller något klander riktat mot tingsrätten.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".