Kommuner gör för lite för att hindra våld mot kvinnor

Människorättsorganisationen Amnesty tycker att Sverige gör för lite mot det våld som män begår mot kvinnor. I en rapport, som är den del i en världsomspännande kampanj mot mäns våld mot kvinnor, hävdar Amnesty att Svenska staten och kommunerna brister i sitt arbete mot våldet.

– Vi tycker att situationen är mycket oroande för kvinnor i Sverige just vad det gäller det könsrelaterade våldet. Våldet är utbrett, det är allvarligt och det finns stora brister i rättssystemet för att kvinnors mänskliga rättigheter tas tillvara, säger Katarina Bergehed, som är ansvarig för rapporten.

De senaste åren har det gjorts över 20 000 anmälningar om misshandel av kvinnor varje år. Det är en kraftig ökning från början av 90-talet. Ändå är mörkertalet stort.

Åtal efter var fjärde anmälan
I de flesta fall gäller anmälan en bekant till kvinnan, men av de anmälningarna ledde bara en fjärdedel till åtal år 2002.

Lagstiftningen får godkänt, men det finns brister i rättsväsendet, anser Amnesty, som vill att regeringen utreder varför det blir så få åtal.

Även kommunerna får hård kritik. Det gäller både politiker och socialtjänst.

Fångar inte upp alla
Det saknas skyddat boende och kommunerna litar för mycket till ideella kvinnojourer. Det finns kvinnor som inte kommunerna når idag, men som man skulle kunna fånga upp, anser Amnesty.

Det gäller misshandlade kvinnor som inte kontaktar socialtjänsten, men som kommer i kontakt med tandläkare och vårdcentraler.

– Det är en dyster bild på kommunal nivå. Många kommuner tar inte ansvar och diskuterar inte frågan politiskt. Den är inte förankrad och politikerna tycker att det faller utanför deras ansvarsområde. Arbetet som bedrivs på kommunal nivå, eller snarare frånvaron av arbete på kommunal nivå, är ett demokratiskt misslyckande i Sverige, säger Katarina Bergehed, som är ansvarig för kvinnors mänskliga rättigheter på svenska Amnesty.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".