Valet i Burma döms ut på förhand

Om en och en halv månad är det val i Burma men det är ett val de flesta bedömare redan dömt ut, trots militärregimens försäkran om att valet är slutsteget för att nå demokrati i landet.

Men det blir ett val utan deltagande av demokratiförkämpen Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD som valt att bojkotta valet. I veckan svarade regimen bojkotten med att upplösa NLD för att de inte hade registrerat sig inför valet.

– Vi vill att EU och Sverige fördömer valet, för det kommer inte leda till demokrati i Burma, säger oppositionspolitikern Aung Moe Zaw som är på Sverigebesök.

– Valet kommer inte att genomföras på ett demokratiskt sätt. Jag vill att tydligt går ut och fördömer detta val, säger Aung Moe Zaw som är ledare i exil för oppositionspartiet "Democratic party for a new society", DPNS, som finns under samma paraply som Aung San Suu Kyis parti NLD.

I veckan blev det klart att 37 partier godkänts till valet den 7 november. Fyra partier har upplösts av militärregimen för att de inte registrerat sig, varav NLD är ett.

De valde den vägen när nya valregler infördes om att partierna inte fick ha några straffade medlemmar. Om NLD ställt upp i valet hade de alltså varit tvungna att utesluta sin partiledare Aung San Suu Kyi.

NLD tog en förkrossande seger vid valet 1990 men militären godkände aldrig valresultatet och nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har under de flesta av de senaste 20 åren hållits i husarrest.

Enligt den senaste domen så kan hon bli fri efter valet i mitten av november. Men Aung Moe Zaw är tveksam till om hon kommer att få lämna sitt slitna hus i Rangoon ens då.

– I den senaste domen sas att hon kan släppas om hon uppfört sig bra. Ingen kan veta vad militären menar med att uppföra sig väl, säger Aung Moe Zaw.

Annat som oroar NLD och Aung San Suu Kyi är gruppen som brutit sig ur NLD och bildat ett nytt parti, National Democracy Force, NDF, som kommer att delta i valet.

En splittring som kommer att utnyttjas av regimen, tror Aung Moe Zaw, som ändå inte tror att det nya partiet kommer att få många röster.

– Om man frågar folk i Burma om valet så vet de inget om de andra partierna. De känner bara till Aung San Suu Kyi, säger Aung Moe Zaw.

– Men ett är säkert och det är att general Than Shwe och militären kommer att behålla makten.

Margita Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista