Avslagen stämning i Gaza efter mordet

Stämningen i Gazaområdet beskrivs som avslagen efter helgens israeliska helikopterattack då den militanta palestinska organisationen Hamas ledare Abdel Aziz Rantisi mördades, bara några veckor efter mordet på den förre Hamasledaren schejk Ahmed Yassin.

Sveriges Radios korrespondent Christer Fridén har varit inne i Gaza under måndagen och har suttit fast i gränskontrollen på väg tillbaka in till Israel.

– Man kan säga att stämningen är något mera avslagen än den var efter att israelerna hade dödat schejk Ahmed Yassin, säger Christer Fridén.

– Då märkte man att det fanns vad som tycktes vara en obruten kampvilja och man talade väldigt mycket om hämnd. Den här gången gör folk det också, men när man stänger av bandspelaren och de märker att man inte spelar in vad de säger längre, så är det många som säger ”men vad ska vi göra? Israelerna de har flygvapen, de har tanks, de har till och med kärnvapen. Vad har vi? Vi har ingenting. Vi har bara våra kroppar och kanske några granatkastare”.

Hur pass hårt bevakat är Gaza nu?

– I gränskontrollerna är det väldigt svårt att ta sig fram just nu. Många stoppas och får inte komma in och det finns till och med sådana som inte ens får inte komma ut ur Gaza igen. Här finns personer som sitter i 10-12 timmar och kommer ingenstans.

Du råkade ju själv ut för beskjutning när du var på väg in i Gazaområdet tidigare idag?

– Ja det var tydligen en granatkastare som slog ner här alldeles intill också man var beredd att det skulle komma flera, så hela gränsområdet utrymdes med soldater och besökare fick uppsöka ett bombskydd tills de förklarade att faran var över, sedan fick den här proceduren fortsätta igen men vi satt där ett bra tag.

Det har också talats om att Hamas ska hämnas hundrafaldigt. Har du hört något om vilken sorts hämnd det kan handla om?

– Nej, inte exakt vad det är för slags hämnd, men vi har konstaterat att hämnden efter schejk Ahmed Yassin den har dröjt och det är några som har sagt att ja vi väntar tills israelerna släpper på bevakningen tills de tror att de är säkra, då slår vi till säger de.

Christer Fridén, Gaza
christer.friden@sr.se

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista