Psykvård får hård kritik efter Arvikamord

Landstinget i Värmland får allvarlig kritik från Socialstyrelsen för hur den psykiatriska vården fungerade, då 23-årig man knivhögg en femårig flicka till döds i Arvika i september förra året. De läkare som behandlade mannen får kritik av Socialstyrelsen. Men Catarina Andersson Forsman, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, riktar den skarpaste kritiken mot hur psykiatrin i Värmland har organiserats.

– Vi tycker att den här patienten hade visat sådana symptom som gjorde att man borde ha utrett och tagit tag i det här fallet betydligt tidigare, säger Catarina Andersson Forsman.

Vad hade man kunnat göra för att undvika det här?

– Att man hade haft ett fungerande vårdsystem med dokumentation, journalföring, kvalitetssystem som fungerar och informationsöverföring mellan de olika enheterna. Detta är bara ett antal av de saker som hade brister som ledde fram till att det blev som det blev.

Kritik på flera punkter
Det var den 11 september förra året som mannen knivhögg en femårig flicka till döds utanför ett daghem i Arvika. Mannen var då intagen på en psykiatrisk klinik och under en obevakad promenad fick han syn på flickan och gick till attack.

Socialstyrelsen har granskat den vård mannen fick och hur den psykiatriska vården i Värmlands läns landsting fungerar i stort. Psykiatrin får kritik på punkt efter punkt.

Det handlar om att vården omorganiserats och antalet vårdplatser minskats, utan att någon riskbedömning gjorts innan förändringen genomfördes.

Det handlar också om stora brister i journalföringen, om hög arbetsbelastning på personalen, om bristande säkerhet och för få vårdplatser.

Självkritisk ordförande
I det aktuella fallet beskrivs flera fel. Till exempel hade det inte gjorts någon bedömning av hur farlig mannen var för sin omgivning.

Katarina Segersten Larsson är moderat ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland och hon är självkritisk idag.

– Nu handlar det om att med stor ödmjukhet gå in i en process för att försöka hantera det som har hänt på bästa sätt också i framtiden,så att det förhoppningsvis aldrig upprepas.

Verksamhetschef och läkare anmäls
Efter att granskningen nu är avslutad kommer Socialstyrelsen att anmäla verksamhetschefen för psykiatrin i Värmland och de fyra läkare som behandlat mannen, till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

– Det känns naturligtvis inte bra men det är mitt ansvar som verksamhetschef att se till att de här sakerna fungerar. Jag har inte kunnat göra det och kanske inte riktigt haft möjlighet att göra det heller, men det är min förhoppning att möjligheten att ta ansvar ökar, säger verksamhetschefen Peter Lewin.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".