LRF:s ordförande kan få sparken

Valberedningen för Lantbrukarnas riksförbund, vill sparka stora delar av styrelsen, bland andra ordföranden Caroline Trapp och vice ordförande Thomas Johansson. Det avslöjades vid en presskonferens på måndageftermiddagen, efter veckor av intern debatt.

Caroline Trapp är besviken, men medger att det funnits kritik mot hennes ledarskap.

– Själv ser jag det som att jag arbetat med ett förändringsarbete och det vållar alltid turbulens. Särskilt när det är så att man möter konflikter av olika slag i organisationen och det har jag gjort under årens lopp. Jag har velat att vi ska ta upp och lösa problemen och det kan bli besvärligt.

Kan man säga att du får sparken?

– Ja, det är svårt att uttrycka det på något annat sätt.

Hård intern debatt
Det svenska lantbruket är just nu inne i en av sina tuffaste perioder. Minskad lönsamhet och en helt ny jordbrukspolitik har skapat oro och även diskussioner om hur bonderörelsen LRF, Lantbrukarnas riksförbund, ska agera.

Internt har debatten kring den nuvarande ledningen varit hård den senaste tiden. Flera debattörer har krävt bland annat ett tydligare ledarskap och mer fokusering på affärsmässighet.

Vill ha förändring
Med dagens förslag, den största omöbleringen någonsin i styrelsen, visar valberedningen att man vill se en förändring, både en föryngring och en förskjutning mot de tunga lantbruksområdena.

Bara fyra av elva ledamöter föreslås för omval och varken ordförande eller vice ordförande finns alltså med.

Caroline Trapp har egentligen ett år kvar på sitt mandat och trots att både hon och hennes vice ordförande egentligen ville sitta kvar så ansåg valberedningen att det lika bra att byta ordförande om ändå styrelsen ska förändras.

Ingen kritik
Men trots den interna debatten så vill inte Christer Laurell i valberedningen tala om kritik eller misstroende.

– Caroline Trapp har gjort ett alldeles utmärkt arbete i den fasen som varit, men nu är vi inne i en ny tid och det kräver nya banor och nytt tänkande. Den nya styrelsen kommer nu att arbeta framåt, förhoppningsvis på den nyinslagna vägen.

Beslut om styrelsen kommer vid LRF:s stämma i Västerås om en månad.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se