Rantisi hyllas i Gaza efter sin död.

"Gaza ledset men inte slaget"

I Gaza pågår en tre dagar lång sorgeperiod efter att Israel tagit livet av chefen för Hamas i Gaza, Abdel Azis Rantisi. På stadion i Gaza tar Rantisis familj och vänner varje dag emot kondoleanser från tusentals palestinier och där finns också toppfigurerna i Hamas.

– Gaza är ledset, men inte slaget.

Så sammanfattar en av ledarna för den militanta Hamasrörelsen, Ismail Hanyieh, läget i Gaza sedan man på kortare tid än en månad förlorat två av sina främsta ledare, schejk Ahmed Yassin och Abdel Azis Rantisi.

Rantisi ville dö som martyr
Det är en ganska god sammanfattning av läget. Många är bedrövade, men de vill inte erkänna sig slagna. Abdel Azis Rantisis son Ahmed, som skadades då israelerna försökte döda pappan i juni förra året, säger att han är glad och stolt över sin pappa som fick dö som martyr.

– Han uppnådde det han ville, att dö för sin sak. Han förberedde oss på den här dagen så vi är varken överraskade eller förvånade över att han dödades. Israelerna kommer att få sitt straff, säger Ahmed Rantisi.

Han riktar sig mot sin israeliska fiende och säger:

– Med Guds hjälp kommer du förr eller senare att tvingas lämna detta land, vare sig du vill eller ej.

Tvingade till självmordsbombningar
Men Gazaborna vet att de är mycket svagare än det militärt starka USA-stödda Israel, att deras möjligheter att ta till vapen är begränsade och att de därför känner sig tvingade att ta till metoder som självmordsbombningar, som ofta bara dödar oskyldiga.

Men det finns inga oskyldiga israeler, säger Abed.

– Till och med deras barn skall dödas, för de uppfostras att hata palestinier.

Sådan är stämningen bland unga Hamasmedlemmar i Gaza.

Christer Fridén, Gaza City
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".