Gösfisket i Hjälmaren världens första miljömärkta

För första gången i världen kommer nu ett sötvattensfiske att certifieras, alltså få en kvalitetsstämpel om att den fiskas långsiktigt hållbart. Det är fisket efter gös i sjön Hjälmaren som håller på att godkännas ur ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter.

Lennart Nyman är naturvårdschef vid svenska Världsnaturfonden. Han har hjälpt till med att få gösfisket certifierat.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt. I en tid när man bara hör om elände på fiskesidan; det är överfiske, föroreningar och stora bifångster av allt, så har man här möjlighet att gå och pusha för någonting som är bara positivt och som folk med gott samvete kan gå in och säga att ”det här vill vi köpa för det här är ett bra skött fiske”.

Hittills bara miljömärkt havsfiske
Det internationella miljömärkningssystemet för fiske heter MSC, Marine Stewardship Council. Det startade 1997 och har hittills bara miljömärkt olika havsfisken, som till exempel torskfisket av Alaska Pollock utanför Alaska och Västra Canada, som nu är på gång.

Nu kommer Hjälmarens fiskarförbund att få miljömärket som är det första när det gäller sötvattensfiske.

Ett års förstudier är klara och de visar att gösfisket i Hjälmaren är ekologiskt uthålligt och bärkraftigt ur biologiska, ekonomiska och sociala aspekter.

Det fiskas inte för mycket gös och dessutom är bifångsterna låga.

Lyft för fisket
Världsnaturfonden har stött certifieringen, som hittills kostat ungefär 150 000 kronor.

För de drygt 20 yrkesfiskarna i Hjälmaren, tror Lennart Nyman att kvalitetsstämpeln blir ett lyft och ökar efterfrågan på deras gös, men också att fler fisken kan komma att certifieras.

– Det kan förhoppningsvis spridas, dels till de andra stora sjöarna i Sverige, till kustfisket och ut över världen i övrigt, dels visa att det går att miljöcertifiera både små fisken, sådana som finns i insjöar, längs kusten och ute på stora havet.

Tidig vår gynnar tillväxten
För nästan alla fiskarter gäller att ynglen ska kläckas så tidigt på året som möjligt för att hinna växa sig så stora att de överlever kommande vinter. Gösen är extra känslig och har gynnats av värmen under 90-talet, säger Lennart Nyman.

– Gösen är en sötvattenfisk så ju varmare sommar och ju varmare och tidigare vårar, desto större chans att det blir goda gösårsklasser. Så man kan säga att en av de positiva effekterna av den negativa globala uppvärmningen är att åtminstone på kort sikt gynnas gösen, speciellt i sådana här marginalområden som Sverige där den finns ganska nära sin nordligaste utbredning.

Alla gillar inte fisk som gös på tallriken, men det gör Lennart Nyman.

– Speciellt gösfiléer, ugnsstekta eller något liknande i lite smör. Det kan inte hjälpas, det blir bäst så. Och att dessutom kunna äta en produkt av fisk som inte kommer från ett överfiskat bestånd, det gör ju att man kan sova gott på natten också, säger Lennart Nyman vid svenska Världsnaturfonden,

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".