Flyktingkatastrofen växer i Sudan

Världens längsta inbördeskrig och världens största flyktingkatastrof i Sudan, verkar inte få det efterlängtade slutet. FN rapporterar att bara under senaste månaden har ytterligare 50 000 människor jagats på flykt, samtidigt som ett fredsavtal är nära.

Återigen bränns skolor, sjukhus och hela byar ner. Människor flyr hals över huvud, hjälporganisationers lager plundras och flygplanen som ska fylla på lagren av mediciner och mat, tvingas vända i luften.

Ingen kan med säkerhet säga hur många som mördas, hur många som våldtas, men FN uppskattar att 50 000 människor är på flykt från sina hem.

Inbördeskriget blossade åter upp
I det väldiga, torra och oljerika Sudan, som är befolkat av hundratals etniska grupper, så räckte det med att en lokal politiker bytte fot för att en präriebrand skulle starta.

Lam Akol, som lämnade den stora rebellorganisationen SPLA, för tio år sedan, till en utbrytargrupp, beslutade att gå tillbaka. Det väckte ont blod i den lilla utbrytargruppen, som tog till vapen igen.

Det besvarades av regeringens arabiska milis och inbördes-kriget blossade upp igen.

Bush hoppades på fredsavtal
Inbördeskriget i södra Sudan har pågått i mer än 30 år i olika omgångar och nu hoppades hela världen på ett slut. En fredsprocess har tragglat på i nästan två år och 95 procent av alla tvistefrågor var lösta, som hur oljerikedomen och makten skall fördelas, samt ett självstyre för södra Sudan.

USA:s president George Bush hade hoppats på att parterna skulle skriva under ett fredsavtal på Vita Husets gräsmatta, för att befästa att Bush också kan åstadkomma fred, men nu verkar den segern långt borta.

Sudan har nu två brinnande konflikter. I väster där hundratusentals är på flykt undan bomber och beriden rövarmilis och i södra Sudan, en konflikt som krävt miljoner människors liv och berövat alla ett normalt liv under flera decennier.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista