660 miljoner indier går till val

I Indien öppnade vallokalerna på tisdagsmorgonen. Världens största demokrati håller parlamentsval i en tid när Indiens ekonomi växer kraftigt och många väljare är glada över avspänningen med Pakistan. Den ekonomiska tillväxten når dock inte alla.

I 25 år har Sheikh Ibrahim sålt hårdkokta ägg utanför järnvägsstationen i Bombay. Han har sett dåliga tider och bättre tider där han står vid sin lilla korg. Flinkt skalar han och klyver ägget, kryddar och räcker över till stressade pendlare.

– Politiker. Det är bara nu när det är val de kommer till folket och fjäskar, annars har vi inte mycket nytta av dem. Det finns knappt några ärliga politiker längre, säger han och fnyser.

660 miljoner valberättigade
På tisdagsmorgonen gnisslade den väldiga valmaskinen igång i världens största demokrati. 660 miljoner röstberättigade indier får chansen att välja nytt parlament. För första gången används elektroniska maskiner i alla vallokaler. Maskinerna har fått flygas i helikopter till avlägsna vallokaler i Himalaya. På andra håll har de nått fram med hjälp av elefanter och kameler.

Valet är en sådan jätteapparat att det måste spridas ut över tre veckor. Sittande hindu-konservativa premiärministern Atal Behari Vajpayess koalition väntas vinna.

Ekonomin på frammarsch
Indiens ekonomi växer kraftigt och många väljare är glada över avspänningen med Pakistan. Men oppositionens Sonja Gandhi och hennes kongressparti säger att många fattiga indier, särskilt på landsbygden, inte fått tillräcklig del av det ekonomiska uppsvinget.

Väljaren Deepak tänker rösta på kongresspartiet, även om han är desillusionerad med politikerna.

– Annat var det på Mahatma Gandhis tid, säger han.

Bankmannen Rupesh Ketriwal tänker rösta på BJP. Han säger att han alltid varit stolt över att vara indier men att Indiens ekonomiska framgångar nu gör honom ännu stoltare.

Nils Horner, Bombay
nils.horner@sr.se