För höga avgifter med fond-i-fond

På fondmarknaden har det dykt upp en ny sorts fonder, som själva placerar i andra fonder. Fenomenet heter fond-i-fond, och marknadsförs av bankerna som räddningen för vilsna sparare. Men avgifterna måste sänkas om fonderna ska vara en bra placering, säger Mats Wester, chefredaktör på tidningen Sparöversikt.

Fonder som placerar i andra fonder har funnits sedan början av 90-talet, men först enbart i försäkringssparande. Fond-i-fonder öppna för direktsparande är ett relativt nytt fenomen, som snabbt blivit populärt hos banker och fondbolag. I dag finns ett 20-tal fonder av den här typen i Sverige, och tre av de fyra storbankerna marknadsför sina egna lösningar.

Trots att fenomenet är ganska nytt, så har spararna hoppat på tåget. I mars fick fond-i-fonderna in 700 miljoner kronor, eller 15 procent av det totala nysparandet, enligt siffror från Fondbolagens Förening.

Bankernas försäljningsargument är att spararen får bra riskspridning utan att själv behöva välja mellan tusentals olika fonder. Men Mats Wester är tveksam till hur bra fond-i-fonderna kommer att lyckas.

Eva Odefalk