Den fasta räntan mest rörlig

Många hushåll med bostadslån funderar ofta på om räntan ska bindas eller vara rörlig. Nu visar det sig att dom senaste åren har det varit den fasta räntan som har ändats flesta antal gånger, medan den rörliga har ändrats minst, säger Nordeas chefekonom, Olle Djerf, som studerat frågan.
Det är lite av upp och nervända världen, när man studerar vad som har hänt dom senaste åren. Boräntor med fast bindningstid, ett eller två eller fem år, pendlar fram och tillbaka när marknadsräntorna rör sig. De rörliga räntorna verkar ha legat nästan still. Och det som förklarar paradoxen eller motsägelsen är att den rörliga räntan följer riksbankens styrränta, och riksbanken har inte ändrat sin ränta så ofta dom två senaste åren. De senaste åren är det många privatekonomiska rågivare som rått kunderna att ha rörliga lån, som alltså inte ändrats så mycket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".