Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-il.

Kim Jong-il på hemligt besök i Peking

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-il är på hemligt besök i Peking. Mötena med de kinesiska ledarna handlar om fortsättningen på de internationella samtalen om Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Mitt i det informationsflöde som numera kommer från Kina, återfaller emellanåt kommunistregimen till avancerat hemlighetsmakeri. Ännu har inte ett ord yttrats eller skrivits i de officiella medierna om det ovanliga statsbesök som pågår.

Gäst är den nordkoreanske ledaren Kim Jong-il som på måndagen med tåg passerade gränsfloden Yalu och nådde den kinesiska gränsstaden Dandong för vidare befordran till Peking. Uppgifter om Kim Jong-ils besök och vad det handlar om kommer från sydkoreanska medier och från inofficiella källor i Peking.

Internationell konflikt
Det verkar inte vara en tillfällighet att Kim Jong-il kommer till Peking bara ett par dagar efter det att den amerikanske vicepresidenten Dick Cheney besökt Kina.

Kina har för första gången som medlare aktivt engagerat sig i en internationell konflikt, nämligen frågan om de nordkoreanska kärnvapnen. Det är två överläggningar där USA och Nordkorea har mötts och med ytterligare fyra nationers representanter närvarande i Peking, senast i februari. Ytterst marginella framsteg har gjorts, knappast mycket mer än att deltagarna enats om att mötas på nytt före juni månads utgång.

Gemensam gräns
Nordkorea är utfattigt. Nordkorea är världens mest isolerade land. Kina är egentligen ingen bundsförvant, men en gemensam gräns och att kommunismen är ledstjärna både i Kina och i Nordkorea, gör att ledarna har en sorts gemensam utgångspunkt, hur olika utvecklingen än är i de respektive länderna.

Nordkorea är i stort behov av bistånd. Om Kim Jong-il ger efter och går med på internationella krav om att en gång för alla stoppa alla försök att utveckla kärnvapen kan hjälp komma. Det är om dessa frågor samtalen mellan Kim Jong-il och de kinesiska ledarna handlar.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".