Samspel bakom svenska musikundret

Den svenska musikexporten fortsätter att dra in pengar till Sverige. Musikexporten är värd över 6 miljarder per år och sysselsätter 8 000 personer. Det konstaterar forskare i ekonomisk geografi i en ny bok.

”Vi bor inte i Amerika men är inte ledsna för det”, sjunger gruppen The Sounds, ett av många exempel på det svenska musikundret. Detsamma verkar gälla för andra artister. Till skillnad från till exempel idrottstalanger, så väljer våra världsstjärnor inom musiken att stanna i Sverige.

Samspel i musikbranschen
Här finns den rätta miljön för att skapa nya storsäljare, eller ett framgångsrikt kluster, som Anders Malmberg, professor i ekonomisk geografi och en av författarna till boken Populärmusik från Svedala, uttrycker det.

– Branschen som sådan, systemet av företag, skivbolag, musikförlag, producenter och videoproducenter verkar samspela med varandra och därmed liksom förstärka varandras konkurrenskraft kan man säga, säger han.

Svårt skapa tillväxt
Samspel som stärker konkurrenskraften och skapar tillväxt. Om bara det gick att överföra till andra branscher så skulle det väl bli ordentlig fart på landets ekonomi.

Men det är inte så lätt, enligt Anders Malmberg. Även om bra engelskundervisning och kommunala musikskolor har spelat en roll för tillväxtundret inom musikbranschen, så är det svårt att med politiska beslut skapa tillväxtbranscher.

– Det vi konstaterar i boken är att den här branschen har vuxit fram utan att egentligen någon som har med näringslivsutveckling att göra hade någon större aning om det.

Så en sista fråga. Vad lyssnar professorn själv på för musik?

– Jag är så gammal att jag är inte riktigt med i det allra modernaste, men det är klart att hela vägen från Abba via Roxette fram till Cardigans är musik som jag lyssnar på, ja.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se