Färjan Stena Nautica sjunker sakta Foto: Bobby Lauhage/PRB

Styrman på Stena Nautica brottsmisstänkt

Uppdaterad 17:00
Stena Nauticas andrestyrman delgavs misstanke om brott på tisdagen. Han är misstänkt för vårdslöshet i sjötrafik. Stena Nautica kolliderade med det polska lastfartyget Johanna utanför Varberg för två månader sedan.

Han är misstänkt för att inte vidtagit de åtgärder som kan krävas av honom enligt regel 19 i de internationella sjövägsreglerna, som handlar om vad man ska göra i fartygsuppträdande i dålig eller obefintlig sikt, säger James von Reis, kammaråklagare.

På grund av tät dimma var det mycket dålig sikt när kollisionen inträffade i mitten av februari, utanför Varberg i Kattegatt. Inga personer skadades, men sju hästar var instängda i två dygn innan de kunde föras i land.

Polsk kapten erkände
Den polske kaptenen erkände kort efteråt sig skyldig till brott och fick ett bötesstraff på 16 000 kronor.

På tisdagen delgavs andrestyrmannen på Stena Nautica misstanke om vårdslöshet i sjötrafik.

Nekar till anklagelser
Men andrestyrmannen nekar till alla anklagelser om att han inte gjort tillräckligt för att undvika kollisionen, innan en förödande kollisionsgir gjordes av Joannas kapten.

– Vi anser att vi inte har brustit i gott sjömansskao, utan vi har haft god kontroll på Joanna. Redan 2,2 mil före själva kollisionen såg vi Joanna på vår radar och hade henne sedan under uppsikt, säger Joakim Kenndahl, informationschef för Stena Line.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista