Troligt nej till övergångsregler

Sverige kommer av allt att döma bli det enda EU-land som inte kommer att införa övergångsregler för de nya EU-medborgarna från den första maj. Trots att frågan till sist avgörs vid omröstning i riksdagen stod det på tisdagen klart att regeringen inte lyckats övertala folkpartiet att gå med på förslaget om övergångsregler.

Bo Könberg sitter i socialförsäkringsutskottet för folkpartiet. Direkt efter det avslutade mötet i socialförsäkringsutskottet i riksdagen, svarade han så här på hur diskussionen slutade:

– Vi har försökt att prata med varandra men vi nådde inte fram.

Så ni kommer inte att fortsätta några förhandlingar?

– Nej.

Då blir det nej till övergångsregler?

– Det mesta tyder ju på det.

Regeringen har länge hoppats på att få med folkpartiet på övergångsregler och samtalen pågick in i det sista. Men i slutänden gick det inte att komma överens.

Oenighet om arbetstillstånden
Folkpartiet kunde inte ställa upp på kraven om att de nya EU-medborgarna måste söka arbetstillstånd i hemlandet.

Folkpartiet ogillar också uppgörelsen mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet om att skärpa andra regler på arbetsmarknaden, som att till exempel ge facken större insyn i företag.

Tomas Eneroth är socialdemokrat och ordförande i socialförsäkringsutskottet.

– När det gäller själva övergångsreglerna så gick det tyvärr inte att komma överens i de samtal vi hade med folkpartiet. Det kan väl vara så att det är förslagen som rör arbetsmarknaden som har gjort att folkpartiet inte vågar ta ställning för övergångsreglerna, säger han.

Fp röstar mot s
När det inte blev någon uppgörelse med regeringen tänker nu folkpartiet stå fast vid löftet om att rösta med ”de fyras gäng”, alltså kristdemokraterna, centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet, som gemensamt säger nej till övergångsregler, säger Bo Könberg:

– I det läget kommer folkpartigruppen att stödja ett nej till regeringens förslag.

Opinionsundersökningar har visat att allmänheten är för övergångsregler och nu ser ni till att rösta igenom att det inte blir några övergångsregler?

– Vi står vid våra förslag. Vi har ett bra förslag, är det bortröstat och finns det bara kvar förslag som är socialdemokraternas, så kommer vi att rösta mot.

Som det ser ut idag blir det alltså inga övergångsregler. Men Sven Brus som är kristdemokrat vågar inte ta ut segern i förskott:

– Det är spännande. Sanningens ögonblick kommer ju den 28:e i kammaren där frågan slutligen ska avgöras. Mycket talar för ett nej men det är inte förrän knapparna är intryckta som vi vet, säger han.

Så du kan inte lita på det ännu?

– Nej inte riktigt, säger Sven Brus.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".