Fler länder väntas folkomrösta om EU

En folkomröstning i Storbritannien kommer sannolikt att tvinga fram omröstningar även i andra EU-länder. Bara sex länder har hittills beslutat sig för att folkomrösta om EU:s nya författning men nu kan det bli fler.

Kritiken mot EU ökar i Europa och i flera länder skulle folkomröstningarna kunna sluta i ett nej.

Storbritanniens beslut att hålla folkomröstning om EU:s nya författning välkomnas inte i vissa EU-länder.

Frankrikes president Jaques Chirac mumlade nog en saftig ed i enrum när han hörde nyheten. Han vill absolut inte ha en folkomröstning men är väl medveten om att 72 procent av de franska väljarna och hans premiärminister Jean-Pierre Raffarin är av motsatt åsikt.

Fler väntas följa
Om Storbritannien håller folkomröstning blir det omöjligt för president Chirac att hålla emot längre. Om Storbritannien och Frankrike har folkomröstning tvingas nog också Tyskland att låta sina väljare rösta.

Om EU:s tre största länder folkomröstar om författningen - ja, då tvingas nog en rad andra tveksamma EU-länder att följa efter.

Lobbyorganisationerna i Europa som kämpar för att alla EU-länder ska hålla folkomröstning om EU:s nya författning jublar. Premiärminister Tony Blairs besked var mer än de vågat hoppas på; Storbritannien var ju det land som mest konsekvent sagt nej till att låta väljarna avgöra frågan.

Mörk skugga
Detta kastar en mörk skugga över slutförhandlingarna om författningen som väntas återupptas i juni. De skulle inte börjat förrän efter valet till Europaparlamentet den 10-13 juni för att förhindra att kravet på folkomröstningar skulle väckas till liv i den europeiska valrörelsen.

Nu blev det istället den brittiska regeringen som såg till att väcka björnen som sover. Resultatet kan bli att en eller flera folkomröstningar slutar i ett nej. Då försenas EU:s nya författning eller så kan den rentav falla.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista