Palestinier oroliga för Arafats liv

Efter att israelerna dödat de två Hamasledarna Yassin och Rantisi är många oroliga för att palestiniernas president Yassir Arafat kan vara israelernas nästa mål. Att Arafats liv nu är i fara är något palestinierna måste räkna med, säger PLO:s juridiske rådgivare i Ramallah Michael Tarazi till Ekots korrespondent.

– Vi är mycket oroliga, säger Michael Tarazi. För sedan Sharon kom tillbaka från USA där han fick grönt ljus att göra i stort sett vad han vill, varför skulle han tveka att göra precis vad han vill med vem som helst, säger han.

Israel har länge hotat att, som man uttrycker det, eliminera Arafat. Vad det egentligen betyder är oklart. Det kan ju till exempel innebära att han skickas i landsflykt. Problemet är att det kanske kan vara svårt att hitta något land villigt att hjälpa Israel med att ta emot honom.

Går inte säker
På frågan om israelerna är beredda att döda honom har premiärminister Ariel Sharon sagt att ingen som bär skulden för judars död går säker.

Israel har fått mycket internationell kritik för dödandet av Hamasledarna Yassin och Rantisi. Att döda en folkvald president är något helt annat och mycket allvarligare. Men det kommer inte att hindra israelerna tror Michael Tarazi.

– Israel har lärt sig att man kan göra vad man vill och omvärlden protesterar inte, säger Michael Tarazi.

USA som skyddsmakt
Det är i och för sig inte sant, men det är så många palestinier ser på saken, eftersom Israel skakar av sig all kritik så länge USA ställer upp som skyddsmakt. Men när det gäller Arafat har också USA varnat Israel för att röra honom.

Fast invånarna i Ramallah, där Arafat sitter i något som närmast liknar husarrest, är ändå oroliga för hans liv.

– Sharon har den senaste veckan, den senaste månaden, sagt att han måste dödas, konstaterar Maher Isa i Ramallah, som hellre skulle se att Sharon och Arafat satte sig ner och pratade fred istället för att försöka förgöra varandra.

Christer Fridén, Ramallah
christer.friden@sr.se