1 av 2
Flytvästarna hann aldrig komma till användning.
2 av 2
Ingvar Stålander

Ingen kunde ha överlevt kraschen

De tekniska utredarna av DC 3:an som bärgades för en månad sedan slår nu fast att ingen i besättningen kan ha överlevt kraschen. På tisdagen visades flygplansvraket upp för pressen i Marinens underjordiska varv på Muskö utanför Stockholm.

Utspridd över betonggolvet i det stora bergrummet ligger DC 3:an. Flygplanskroppen och vingarna är placerade så som de en gång satt ihop, för att ge intrycket av ett helt flygplan.

Runt omkring lägger utredarna ett pussel med alla lösa delar. Motorer, propellrar, säten och radioapparater läggs ut som de en gång satt inne i flygplanet.

På vänster sida slets flygplanskroppen upp på hela längden, långt bak där befälet satt hänger fortfarande en syrgasslang kvar på väggen och i plåten syns skotthål där granaterna från det sovjetiska stridsflygplanet slog i.

Våldsam brand
På flera ställen är metallen helt sönderbränd. Det visar att det brann våldsamt under de sista ögonblicken som DC 3:an befann sig i luften. De svåra skadorna på skrovet gör att flygvapnets tekniska expert Sven Hammarström nu är säker på att ingen överlevde.

– Vi tror ju inte att någon kan ha överlevt islaget i vattnet, det tror vi inte, säger han.

På betonggolvet brevid flygplanet ligger brandsläckarna och flytvästarna och annan säkerhetsutrusning uppradad: den hann aldrig komma till användning.

Kan varje skruv
Med i utredningen finns också Ingvar Stålander. Han har arbetat mekaniker på DC 3:or sedan 1946. Han kan varje skruv på det här planet och hans uppgift är nu att identifiera de olika delarna, som för oss andra ser ut som förvridet skrot.

Men Ingvar Stålander minns just det här planet från förr, och mekanikern ombord som flög in i döden var hans vän.

– Jag har sett det här flygplanet som nu ligger här framför oss på Bromma i mars 1952. Jag kände en av mekanikerna som var ombord här. Därför känner man lite extra för det här flygplanet. Och det känns ju tråkigt att överhuvudtaget se det som det är, säger Ingvar Stålander.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista