Persson minns inte samtalet med Scherman

Göran Persson kommer inte ihåg vad han sa till TV4:s vd Jan Scherman i samband med en valdebatt 2002. Det sa statsministern i förhöret med riksdagens konstitutionsutskott på tisdagen. Jan Scherman har hävdat att Persson hotade honom och TV4 för att de påverkade inriktningen på valbevakningen. Men det förnekar Göran Persson.

– Hela mitt resonemang bygger på den mycket enkla reflektionen: varför skulle jag vara så dum att jag sätter mig och hotar en vd för ett tv-företag i närvaro av 75 journalister en vecka före ett val. Och varför skulle han vara så flat när jag i så fall har gjort det att han inte publicerar saken. Det bär inte sannolikhetens prägel.

Men vilken trovärdighet har du när du säger att du inte kommer ihåg?

– Det är väl en ganska rimlig hållning. Att efter en lång och tuff tv-sänd debatt, man sätter sig ner tillsammans med en gammal god vän, dricker några glas vin, äter lite god mat. Det är inte allt man kommer ihåg av de samtalen.

Trots det dåliga minnet om samtalet med TV4:s vd Jan Scherman sa statsministern så här i konstitutionsutskottet:

– Jag vill påstå att när vi sitter och pratar på det där viset så inte hotar vi varandra. Det är ett vänligt samtal mellan två personer som faktiskt har träffats rätt mycket och som, trodde jag åtminstone fram till dess tyckte om varandra, sa statsministern till konstitutionsutskottet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista