Blair kovände om brittisk folkomröstning

Britterna kommer att få folkomrösta om EUs nya grundlag. Beskedet kom från premiärminister Tony Blair, som talade till parlamentets underhus i på tisdagseftermiddagen.

– Låt folket få sista ordet, sade Tony Blair, men efter det att parlamentet först gått igenom och tagit sitt beslut om en ny EU-grundlag.

I praktiken kommer det att betyda först efter nästa brittiska val, som troligen kommer om ett år.

Det var den tväraste politiska helomvändning Blair någonsin har gjort och för det häcklades han obönhörligt av oppositionen efter sitt tal.

I ett år har Blair kategoriskt sagt att ingen folkomröstning behövdes, eftersom EU-grundlagen inte kommer att innebära några grundläggande förändringar i Storbritanniens förhållande till EU.

Den konservativa oppositionen hotade med att göra kravet på en folkomröstning och motståndet mot EU-grundlagen till en huvudfråga i kampanjerna inför Europaparlementsvalet i sommar och valet nästa år.

De har stöd av flera mäktiga EU-fientliga tidningar. Blair tycks ha bestämt sig för att det inte var värt de politiska riskerna att fortsätta säga nej.

Nu kan han rycka åt sig initiativet i EU-debatten och utmana motståndarna genom att vidga frågan och be britterna en gång för alla bestämma vilken plats de vill ha för landet i Europa, i centrum eller på marginalen.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista