Skandias ledning säger inget om nya uppgifter

Skandias ledning väljer att inte kommentera de nya uppgifter som framkom på tisdagen om bonusutbetalningar på 500 miljoner eller kanske över 1 miljard  till chefer och direktörer i det  tidigare dotterbolaget  i USA.
Och detta trots att det inte handlar om några hemliga uppgifter.

I tjogtals olika offentliga dokument och handlingar som Skandia och det tidigare dotterbolaget American Skandia under årens lopp lämnat in till den amerikanska finansinspektion SEC, finns detaljer om toppchefernas bonuspengar. På inspektionens hemsida på internet finns helt öppet uppgifter om hur det sett ut år efter år.
I takt med att vinsterna steg under slutet av 90-talet steg också bonusbetalningarna. Ett exempel: När svensken Jan Carendi lämnade chefstolen i maj år 2000 fick han ut närmare 50 miljoner kronor i bonus. Hans efterträdare fick för samma år ut omkring 8 miljoner. Utöver ett bonusprogram för den allra högsta ledningen fanns också andra program för personer som ansvarat för olika aktiefonder.

Att Skandias ledning i Stockholm inte på eget initiativ  gjort en sammanställning hänger enligt Skandia i hop med att det står mellan att skada affärskontakterna med Prudential som är  den nye ägaren till det tidigare dotterbolaget eller att skada allmänhetens förtroende för Skandia. Det är också en förklaring till att Skandias tidigare sagt att man får eller kan redovisa bonusbetalningarna till att man nu inte vill göra det. 
Att bekräfta att bonusbetalningar i USA skulle vara 500 miljoner som nämnts i tidnignen Svenska Dagbladet eller 1 miljard i tidningen Affärsvärlden skulle kräva ett omfattande kontrollarbete  och kanske ändå vara osäker.  Och därför står nu den nya styrelsen i Skandia inför beslutet att välja om en noggrann genomräkning ska göras eller inte.

Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista