EU-parlamentariker har miljögifter i kroppen

På onsdagen kommer en rad EU-parlamentariker i Strasbourg att redovisa blodprov på sig själva, som visar att många har en rad olika miljögifter i blodet. I somras gjorde miljökommissionär Margot Wallström en liknande undersökning. Nu har Världsnaturfonden, WWF, initierat en större undersökning på ett 50-tal EU-parlamentariker.

En av dem som undersökts är kristdemokraten Anders Wijkman.

– De har undersökt sammanlagt 101 ämnen och de har hittat 32. Det är allt ifrån PCB, som förbjöds i Sverige redan 1978, till rester av växtbekämpningsmedel, mjukgörare och flamskyddsmedel, säger han.

Sedan länge förbjudna miljögifter
Det intressanta med den här undersökningen är framför allt att man faktiskt hittar alla de här miljögifterna i blodet hos människor.

Det gäller alltså sedan länge förbjudna miljögifter som DDT och PCB och nya, som brandskyddande flamskyddsmedel.

– Jag är förvånad över att jag går omkring med så mycket smörja i blodet, säger Anders Wijkman.

Cocktail av miljögifter
Att man kan analysera denna cocktail av miljögifter hos EU-parlamentariker innebär att man hittar dem hos de flesta människor.

I WWF:s undersökning var det en person som hade 55 av de 100 miljögifterna i blodet. I medeltal fanns ett 40-tal gifter i blodet. Den som är yrkesmässigt exponerad har betydligt högre halter.

USA försöker bromsa
Den här undersökningen ska ses som ett led i kampanjen inför behandlingen av EU:s kemikalieförslag i EU-parlamentet i höst.

– I vissa länder, framför allt i norra Europa, är stödet ganska brett även inom näringslivet. Men på kontinenten, i Tyskland till exempel, framställer delar av industrin det som om Tyskland skulle gå under om man inför den här typen av politik. Amerikanska regeringen ligger på och försöker bromsa. Det är väldigt viktigt att vi som är för och stöder det här jobbar på och inte viker oss. Det här måste igenom så fort som möjligt, säger Anders Wijkman.

Riskerna med de här miljögifterna är att de lagras i kroppen och att en del av dem kan störa fortplantningen och öka cancerrisken.

Hoppas på hygglig kompromiss
EU-kommissionen har efter påtryckningar från industrin mildrat sitt förslag jämfört med det ursprungliga förslaget. Och i sommar är det val till EU-parlamentet.

– Där tycker jag att väljarna ska titta på vad det är för kandidater som ställer upp. En osäker faktor är också hur Östeuropa ser på det här. Vi vet väldigt lite om de nya medlemsländerna, men min förhoppning är att vi ska kunna skärpa det förslag som kommissionen har lagt. Sedan kommer säkert rådet och regeringarna att gå åt andra hållet, så vi får hoppas på en hygglig kompromiss, säger Anders Wijkman, EU-parlamentariker för kristdemokraterna.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".