Porträttet av Kadaffi tronar på en rad skyltar från europeiska och asiatiska företag.

Sanktioner mot Libyen på väg att tas bort

Efter nästan 20 år är USA nu på väg att ta bort de ekonomiska straffsanktionerna mot Libyen. Det skulle göra det möjligt för amerikanska företag att etablera sig i det oljerika landet.

Amerikanska diplomater har antytt att alla återstående sanktioner kommer att tas bort väldigt snart, kanske redan på onsdagen.

Lockerbieanhöriga kan få extra ersättning
Att sanktionerna skrotas nu är ingen slump. Enligt en tidigare överenskommelse får de anhöriga till offren för Lockerbieattentatet ytterligare fyra miljoner dollar per familj om USA lyfter straffåtgärderna senast på torsdag.

Amerikanska företag har hela våren stått i startblocken, redo att ge sig in i kapplöpningen om landets naturtillgångar.

Nedgånget och fattigt
Libyen har olja och gas i sådana mängder att det skulle kunna vara lika rikt som oljestaterna i Mellanöstern. Men istället är landet nedgånget och fattigt och arbetslösheten är enorm.

Sanktionerna och ledaren Muammar Kadaffis egentillverkade politiska styrelseform har kastat Libyen in i en hela tiden nedåtgående spiral.

Sedan några år tillbaka har libyerna tillgång till satellit-tv och internet, nu vet de hur bra de skulle kunna ha det.

Kvar på listan över dem som stöder terrorister
Missnöjet bara växer och Kadaffi har insett att han måste göra något åt situationen om han vill behålla makten.

Så tolkar en del bedömare varför Kadaffi i december förra året tillkännagav att Libyen skulle sluta att försöka tillverka massförstörelsevapen, kompensera de anhöriga till offren för Lockerbieattentatet och ansluta sig till USA:s kamp mot terrorism.

Belöningen kommer nu när de sista sanktionerna hävs. Men en viktig symbolhandling återstår.

USA tänker av allt att döma inte stryka Libyen från listan över länder som stödjer terrorister. Det beslutet är inrikespolitiskt känsligt och kommer knappast att fattas så här nära inpå det amerikanska presidentvalet i november.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".