Malmöpolisen slår till mot ungdomsgäng

Flera gängledare har gripits av Malmöpolisen i ett försök att splittra de kriminella ungdomsgängen. I området Rosengård finns cirka sju kriminella ungdomsgäng med ungefär 100 ungdomar och det är gängledarna som är polisens huvudmål, berättar närpolischef Fredrik Andersson.

– Ser man att samhället inte accepterar de grejer som vederbörande gör, utan att det blir en omedelbar åtgärd från samhället, till exempel genom att han lyfts bort från området en tid, eller blir frihetsberövad en tid. Så tror vi att vi kanske kan få en brottsförebyggande effekt mot de andra, säger Fredrik Andersson.

Brotten begås inte i Rosengård
De kriminella ungdomsgängen sysslar med väskryckningar, rån, narkotikabrott, misshandel och stölder. Men brotten begås inte i Rosengård, visar brottsstatistiken.

– De här gängen gör sina brott i anslutning till Rosengårdsområdet. Det kan vara i citykärnan eller i andra närliggande stadsdelar, säger Fredrik Andersson.

Stort tryck vara med i gäng
De kriminella gängen består av ungdomar i åldrarna 13 till 18 år. Bara i Rosengård finns det 8 000 ungdomar under 18 år och trycket att vara med i ett gäng är stort.

– Om du inte tillhör något gäng eller inte blir accepterad någonstans så kan du bli rätt utsatt av andra, speciellt av gäng, säger en av de ungdomar Ekot talar med.

– Du blir utstött om du inte är med i ett gäng. De vill begå brott och de kan inte göra det själva. Då får de göra det i grupper, säger en annan.

Polisen kartlägger ungdomsgängen
Malmöpolisens satsning innebär bland annat att de kriminella gängen kartläggs och identifieras så att ledarna kan gripas. Man förhindrar nyrekrytering och polisen kontaktar också föräldrarna.

– De är rätt hårda. Har de sett dig slå ner en papperskort eller någonting sådant, så ser de dig kanske som påverkad. Har de fångat dig en gång så gör de det hela tiden, säger en kille om polisen.

– Det finns många poliser som är rätt bra. De har ju rätt, men vissa av dem går på för mycket när man inte har gjort något. De drar alla över en kam, säger en annan.

Akuta problem
Enligt närpolischef Fredrik Andersson startades polisens ungdomssatsning för att problemet med de kriminella ungdomsgängen var akut.

– Kritik kan väl alltid polisen få när man går för hårt fram. Tittar man ett par år framåt kanske man tackar polisen i stället för att någon har gjort något för att stoppa deras kriminella karriär. Några av de ungdomar vi har varit i kontakt med har faktiskt undrat ”varför har ingen stoppat mig, varför har ingen försökt att få mig på rätt väg?”, säger Rosengårds närpolischef Fredrik Andersson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se