"NEJ" står det på affischen på busshållplatsen. I bakgrunden en affisch från ja-sidan.

Cypriotisk tv stoppar information inför folkomröstningen

Det internationella trycket på grekcyprioterna ökar för att få dem att rösta ja till en återförening av öns båda sidor i lördagens folkomröstning. Men många är ovetande om omvärldens syn eftersom den statliga tv:n inte låter utlänningar framträda veckan före omröstningen. Informationskanalerna manipuleras, säger chefredaktören för Cyperns engelskspråkiga tidning Cyprus Mail.

Landets president och regeringstrogna politiker som vill ha ett nej i folkomröstningen antas ligga bakom den cypriotiska statliga tv:ns beslut att inte släppa fram röster utifrån som varnar för följderna av ett nej i folkomröstningen.

Grekcyprioter lever med skygglappar
Turkcyprioterna på öns norra sida väntas säga ja till en återförening medan en majoritet av grekcyprioterna som det ser ut i dag avvisar FN-planen för ett enande.

– Många grekcyprioter lever med skygglappar och tror att ingenting händer om de röstar nej, annat än att det då bara är deras egen internationellt erkända del av ön som blir medlem i EU den första maj. De tror att de kan rösta nej och att allt ska förbli vid det gamla, men så är det inte, säger chefredaktören för Cyprus Mail, Kosta Pavlovic.

Turkcypriotisk isolering bryts
Hittills är det den turkiska sidan som har fått skulden för att alla fredsinitiativ har misslyckats.

Den här gången är det grekcyprioterna som pekas ut om återföreningen misslyckas och både EU och USA har gjort klart att den turkiska sidan då skulle belönas. Så turkcyprioterna bryter sin internationella isolering hur det än går i folkomröstningen.

Titti Nylander, Nicosia
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista