Bodström: Inget land säkert mot terror

Det finns inte längre något land som lever i säkerhet mot terror och Sverige är inte något lyckligt undantag. Det säger justitieminister Thomas Bodström efter att fyra personer anhölls i Stockholm på tisdagen, misstänkta för terrorbrott alternativt förberedelser för terrorbrott.

– Det finns inget land som kan vara säkert på att det inte finns personer som på olika sätt sympatiserar med de terroristdåd som sker. Det finns heller inget land där man kan vara säker på att det inte finns personer som förbereder eller varit delaktiga i terroristdåd. Det gäller Sverige och det gäller alla andra länder också, säger Thomas Bodström.

Påverkar det som har hänt nu din syn på vad som förekommer och finns i Sverige?

– Nej, det gör det inte på något sätt. Det är någonting som vi vid upprepade tillfällen har sagt. Det är väldigt viktigt att alla människor förstår att Sverige inte på något sätt är något undantag, säger han.

Förväntar du dig fler upptäckter av det här slaget?

– Jag tror att man i framtiden har samma situation som vi har nu, nämligen att det kan finnas personer som misstänks på olika sätt vara inblandade i terroristdåd. Det kan gälla i Sverige, men risken är kanske ännu större i andra länder, säger Thomas Bodström.

Hög terroristchef bodde i Upplands Väsby
Sverige har i årtionden varit tillhåll för vilande terroristceller. På 90-talet placerade terrororganisationen Abu Nidal sin internationellt efterspanade och näst högste chef i lugn och ro i Upplands Väsby utanför Stockholm.

Han gifte sig så småningom, fick barn och tog sedan emot andra terrorister på flykt. Slutligen grävde han ner en omfattande vapengömma i en skog intill Arlanda flygplats.

Den gången slog säkerhetspolisen till först sedan de ledande terroristerna flytt landet.

Sedan dess har utländska säkerhetsanalytiker gång på gång utpekat Sverige för att vara ett relativt lättmanipulerat land att slå sig ner i för vilande terrorceller och grupper som samlar in ekonomiskt stöd för aktiva terrornätverk utomlands.

Metoderna måste förbättras
Vad det är för karaktär på de fyra som nu anhållits och allvar bakom misstankarna mot dem, är ännu inte känt. Men justitieministern betonar att samhällets metoder och beredskap mot terrorangrepp och vilande terrorceller måste utvecklas.

– Vi har förändrat arbetet på olika sätt med polis och säkerhetspolis. Vi har också haft en särskild utredning som kallas just 11-septemberutredningen, så det har pågått ett omfattande arbete och kommer att göra det även framöver när det gäller sådana här saker, just därför att Sverige liksom något annat land inte kan vara säkra på att det inte kan hända här, säger justitieminister Thomas Bodström.

Christer Larsson
christer.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista