Skandia hemlighåller bonusar av felaktiga skäl

Skandia fortsätter inte bara att mörklägga bonusmiljarderna i USA och England. Skandia har fel när det gäller skälet att hålla inne med detaljerna om de brittiska bonusarna. Enligt brittisk lag är det fritt fram att redovisa både lön och bonus och inte tvärtom, som Skandialedningen hävdar.

Ett 80-tal Skandiachefer i Storbritannien har fått 82 miljoner pund i bonus under de senaste sju åren. Det motsvarar en dryg miljard svenska kronor.

Hur mycket var och en har fått och andra detaljer vägrar Skandialedningen att berätta om.

Hänvisade till datalag
Så sent som på bolagstämman i förra veckan, när vice ordförande Björn Björnsson till slut tvingades medge att totalsumman är en dryg miljard, hänvisade han bland annat till den brittiska datalagen för att inte berätta mera öppet om de frikostiga bonusprogrammen.

Den brittiska dataskyddsmyndigheten The Data Protection Act medger inte att vi avslöjar mera, sa han, för det kan skada de inblandade personernas integritet.

Företag får berätta om bonusar
Ekot har frågat den brittiska motsvarigheten till svenska Datainspektionen vad som gäller.

Svaret på Ekots fråga om Skandia kan berätta om de brittiska bonusarna, lyder så här:

”Lagen hindrar inte ett privat företag att öppet berätta om både lön eller bonusar”

Ekot har förgäves sökt Björn Björnsson för en kommentar. Utöver vad som sas på bolagsstämman i förra veckan finns det inget mer att tillägga, låter han hälsa.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".