Delar av däckfabriken blir kvar

Däcktillverkaren Continental vill behålla delar av sin verksamhet i Gislaved, företagsledningen säger idag att man kan tänka sig ha kvar runt 100 arbetstillfällena. Samtidigt pågår diskussioner om en försäljning av övriga fabriken, och det är framför allt en svensk spekulant som är intressant enligt näringsminister Björn Rosengren som tillsammans med regeringens kontakperson Thage G Pettersson deltagit i diskussionerna. Men några fler detaljer vägrar Rosengren att lämna.
Inte heller Continental vill berätta något om vilka samtal som förts, men presschefen Andreas Meurer säger att det finns flera svenska spekulanter. Det som Continental vill behålla är montering, dubbning och ett lager för den nordiskamarkanden. Redan tidigare har man sagt sig villiga att behålla någon typ av verksamhet, men 100 jobb är betydligt mer än man tidigare talat om, och hos facket möts uppgifterna med förvåning och viss skepsis eftersom man inte anser sig få nån information. Men fortfarande är framtiden för de övriga nästan 700 anställda oviss. Continental vill sälja både resten av fabrikerna och maskinerna. Och visst hopp finns - flera spekulanter har redan hört av sig, säger Andreas Meurer Men några detaljer om intressenterna vill företaget inte lämna idag - bara att det är svenska intressenter och inga stora däckfabrikanter - däremot handlar det om verkamhet inom däck eller gummibranschen. Även näringsminister Björn Rosengren är, enligt hans pressekreterare, informerad om intressenterna. Allvaret bakom förfrågningarna vill företaget heller inte kommentera, utan säger att man ska ta upp diskussionerna när mbl-förhandlingar kring nedläggningen är avslutade, troligen nästa månad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista