Fler avhopp i Irak nederlag för USA

Uppdaterad 07:00
Dominikanska republiken i Västindien har beslutat att ta hem sina trupper från Irak. Sedan tidigare har Spanien och Honduras beslutat samma sak. Avhoppen från koalitionsstyrkorna oroar USA.

Den amerikanske utrikesministern Colin Powell har haft samtal med representanter från de länder som har trupper i Irak. I ett uttalande natten till onsdag, försökte han nu tona ner betydelsen av att flera länder beslutat att lämna Irak.

– Jag har fått solitt stöd för våra strävanden och åtaganden att avsluta det arbete de kommit för att utföra, säger Colin Powell.

Men hans optimistiska tonfall kunde inte dölja ilskan och besvikelsen i Washington över att allt fler länder nu hoppar av.

Fler trupper lämnar Irak
På onsdagen säger Australiens premiärminister John Howard att landet inte kommer att sända fler trupper till Irak. Från början hade de 2 000 man där, nu är det bara 350 soldater kvar.

På tisdagen meddelade Dominikanska republikens försvarsminister José Miguel Soto Jimenez att man beslutat att ta hem sina soldater.

Politiskt nederlag
Sedan tidigare har Spanien och Honduras beslutat att ta hem sina styrkor.

– Vi har skrapat ihop de styrkor som kan vara tillgängliga i praktiken omedelbart om vi behöver, säger USA-generalen Richard Myers.

Militärt är det relativt enkelt för Pentagon att ersätta de soldater som nu tas hem, men politiskt är avhoppen ett svidande nederlag.

Osäkert vem som får makten
Nu sprider sig också tveksamheten till allt fler länder. På tisdagen varnade Japans ÖB, Shigeru Ishiba för en dominoeffekt. Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra har sagt att landet överväger att ta hem sina styrkor.

Det är nu bara 10 veckor tills Irak åtminstone formellt ska bli ett suveränt land. Men ingen vet ännu till vem makten ska överlämnas.

Det blir USA:s nyutnämnde Bagdadambassadör John Negroponte som sannolikt för lång tid framåt, i praktiken kommer att vara Iraks ståthållare och säkerhetsansvarige.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista