Uppåt värre för Motorola

Världens näst största tillverkare av mobiltelefoner - amerikanska Motorola - kom efter börsens stängning på tisdagskvällen med en oväntat positiv kvartalsrapport, och Motorola tror på goda tider även framöver:

Varning Nokia, Motorola är snart nummer ett! Så löd en rubrik i de amerikanska ekonomiprogrammen efter att det amerikanska telekomföretagets rapport visar en vinst för årets tre första tre månader på 609 miljoner dollar, vilket kan jämföras med 169 miljoner samma kvartal i fjol - försäljningen ökade till drygt 8,5 miljard - och resultaten var betydligt bättre än vad till och med de inte sällan överoptimistiska handlarna på Wall Street hade räknat med.

En huvudförklaring till uppgången är, enligt analytikerna, att Motorola vinner marknadsandelar från Nokia, och det på flertalet håll i världen. Det amerikanska företaget har tidigare kritiserats för att ha varit dåligt organiserat när det gäller att få ut nya modeller på marknaden, men under 2003 tycks den utvecklingen ha vänt.

Och medan Nokia nyligen varnade för att försäljningen det andra kvartalet i år kommer att bli något sämre än man tidigare hade trott, så säger huvudkonkurrenten Motorola tvärtom, och räknar med en lika bra utveckling framöver.

Kvartalsrapporten kom efter börsens stängning, men i den så kallade efterhandeln steg kursen med hela 23 procent, och drog med sig bland annat Ericsson uppåt.

Annars var det dystert i den ordinarie börshandeln igår - Dow Jones backade med 1,2 procent och Nasdaq föll med 2,1 procent. Huvudorsaken var att centralbankschefen Alan Greenspan inför kongressen gjorde uttalanden som tolkades som att en räntehöjning är på gång.

Anders Ask, New York. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista