Israels mest omtalade fånge frigiven

Uppdaterad 12:00
Efter nästan 18 år i israeliskt fängelse släpptes på onsdagen Mordechai Vanunu, som avslöjade det israeliska kärnvapenprogrammet. Många väntade på honom utanför fängelset och Vanunu krävde genast oberoende undersökningar av den kärnvapenanläggning han själv avslöjade.

– Jag har inga mer hemligheter att avslöja, jag har behandlats grymt och barbarsikt av israeliska säkerhetstjänsten, men Israel har inget att frukta från mig, sa Mordechai Vanunu efter att han kommit ut genom fängelsegrindarna.

Möttes av många
Han vinkade och gjorde segertecken och möttes både av hurrande anhängare och folk som demonstrerade mot honom som en landsförrädare, och ett stort uppbåd från hela världspressen.

– Jag är fortfarande stolt över det jag gjorde, sa Vanunu, som har suttit 18 år fängelse, varav 12 i total isolering för sitt avslöjande om israeliska kärnvapen.

Han fortsatte med att säga att Israel inte behöver några kärnvapen, nu när resten av Mellanöstern är fritt från kärnvapen. Hans budskap till världen är att Israels kärnanläggning borde öppnas för inspektioner.

Restriktioner
Politiska uttalanden från Vanunu och att han ska bli en frontfigur som uttalar sig mot Israels kärnvapeninnehav, det är just vad Israel har fruktat nu när Vanunu släpps fri.

Israel har infört en rad restriktioner mot honom; han får inte lämna Israel, viket han har sagt att han vill och han måste rapportera till polisen om var han befinner sig.

Vanunu arbetade på den topphemliga israeliska kärnreaktorn Dimona och avslöjade 1986 fakta för brittiska Sunday Times som visade det omvärlden hade anat; att Israel har kärnvapen.

Efter det kidnappades han av israeliska agenter och fördes tillbaks till Israel där han ställdes inför en hemlig rättegång och dömdes till 18 års fängelse - ett straff han alltså har avtjänat nu.

Till kyrkan
Om Israel fruktar symbolvärdet i Vanunus person så har han vänner som fruktar för hans liv. Han är hjälte för vissa, men i Israel finns också de som ser honom som en landsförrädare.

Efter att han åkt från fängelset på onsdagsförmiddagen, kördes han direkt på egen begäran till en kyrka i Jerusalem.

Vanunu har konverterat till kristendomen och han sa att han ville be och tacka sina vänner och Gud för att ha stått honom bi i 18 långa år.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se