EU skärper kraven på märkning av genförändrad mat

Kraven på märkning av livsmedel som innehåller genändrade beståndsdelar skärps. Leverantörer och butiker ska redovisa om maten har råvaror som på något vis genförändrats, enligt EU:s nya regler.

– För vår del innebär det att vi har skrivit till alla våra leverantörer och påmint om att reglerna har ändrats och bett dem säkerställa att de inte har genmodifierade ingredienser i de varor de levererar till oss, säger Åke Natt och Dag, miljöchef på Coop Sverige.

Hur har det hittills varit med den typen av varor i butikerna?

– Hittills har det inte funnits några sådana varor i Sverige, säger Åke Natt och Dag.

Tror du regelförändringen kommer att betyda att sortimentet ändras?

– Det är svårt att säga och vi har inte fått svar från alla våra leverantörer än, men tecknen tyder på att det inte blir några förändringar i hyllorna i butikerna, säger miljöchefen på Coop, Åke Natt och Dag.

Eftersom konsumenternas motstånd fått handeln att välja bort genändrade varor, kommer de skärpta reglerna knappast alls att märkas ute i butikerna, tror Åke Natt och Dag.

Moståndet finns i hela EU
Konsumentmotståndet har varit ungefär lika starkt i hela EU, som hittills bara tillåtit ett fåtal genändrade växter för livsmedelsproduktion. Det gäller en sorts soja, majs, raps samt puré från en sorts genmodifierad tomat.

Ett livsmedel som kan innehålla genförändrad råvara är matolja. Andra exempel på varor som tillverkats med hjälp av genändrade organismer är smakämnen och färgämnen, liksom vissa typer av ost, som framställts med hjälp av genändrat enzym.

Genändrade råvaror ska märkas
Tidigare har kravet på märkning gällt de varor där genändringen kan spåras. Nu skärper EU kraven så att alla livsmedel med genändrade råvaror ska märkas.

Tillverkaren eller importören blir skyldig att redovisa om råvaror eller tillsatser är genändrade. Dessutom ska den som vill ha ett nytt genändrat livsmedel godkänt också kunna visa att det finns en godkänd metod för att analysera det.

För de varor som förädlats så att den genändrade stärkelsen eller proteinet ändrat form, som till exempel matoljan, saknas det analysmetoder.

– Den nya regeln är en utmaning för både livsmedelstillsynen och industrin, eftersom man inte längre kan förlita sig på analytiska kontroller när man kontrollerar märkningen av de här produkterna. Det betyder att inspektören måste gå in i företagens egen tillsyn och undersöker dokumentation och vilken kontroll företagen har på sina produkter. Det säger Svanhild Foldal som är inspektör vid Livsmedelverket.

Är det svårigheter förknippade med det?

– Det är en utmaning, säger Svanhild Foldal.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".